Apzīmējumu skaidrojumi

Lai nerastos lieki jautājumi par mērvienībām vai izmantotajiem apzīmējumiem, šeit apkopoju to skaidrojumus.





Pagatavošanas sarežģītības līmeņi:

Viegli – receptes ar neilgu pagatavošanas laiku, tās ir vienkāršas un viegli pagatavojamas, nav nepieciešamas īpašas gatavošanas prasmes;

Vidēji – šajā sarežģītības līmenī iekļaujas lielākā daļa recepšu, jo ēdiena pagatavošana nav pārlieku sarežģīta, bet ir nepieciešamas ēst gatavošanas pamatprasmes, piemēram, dārzeņu vai gaļas apstrāde. Sastāvdaļas ir pieejamas gandrīz jebkurā pārtikas veikalā;

Grūti – šī līmeņa receptēs var būt ilgs ēdiena sagatavošanas laiks, var tikt izmantotas sastāvdaļas, kas pieejamas tikai specializētos veikalos. Bieži vien, lai pagatavotu ēdienu ir nepieciešamas īpašas prasmes un ar pirmo reizi rezultāts var nebūt tāds, kā tas tika sagaidīts.


Pagatavošanas laiks:

Sagatavošana – sastāvdaļu apstrāde, sajaukšana, mīklas izveide u.tml. Viss, ko nepieciešams izdarīt pirms ēdiena likšanas cepeškrāsnī, ledusskapī, pirms tā gatavošanas laika;

Gatavošana – laiks, kas nepieciešams, lai sagatavoto ēdienu pabeigtu, piemēram, gatavošana cepeškrāsnī, tā sastingšana ledusskapī vai saldētavā. Neprasa tik aktīvu iesaisti kā sagatavošanas posmā. Šis laika posms receptē var arī nebūt, ja ēdienam ir nepieciešama tikai sagatavošana bez papildus apstrādes vai laika, lai tas būtu pilnībā gatavs;

Kopējais laiks – sagatavošanas laiks + gatavošanas laiks.


Mērvienības:

MērvienībaDaudzums
glāze250 ml
tējk. – tējkarote5 ml
ēd.k. – ēdamkarote15 ml

Olas parasti izmantoju L izmēra.

Dārzeņiem un augļiem norādu nepieciešamo daudzumu, kas nepieciešams, ņemot vidēja izmēra attiecīgos dārzeņus vai augļus.